početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 6 /2014 (210) str. 1 - 2

strana 3 ►

Godina XX.                    broj (6) 209             Zagreb, listopad 2014.

 

 

50. GODINA

KLA “MAKSIMIRSKA NASELJA”

 

 

 

 

 

 

 

Onima koji su odlučili poći putem potpunog oporavka od ovisnosti o alkoholu

 

 

 

 

 

ZKLAZ

Riječ urednice

Štovani čitatelji!

I ovaj je broj Glasnika posvećen jubilarnoj 50-godišnjici klubova liječenih alkoholičara, ovoga puta Kluba „Maksimirska naselja”, prvog kluba osnovanog nakon osnivanja Oglednog kluba u Vinogradskoj bolnici.

Kako bismo nadopunili ove vrijedne obljetnice, u ovom broju objavljujemo mišljenja članova klubova o tome kako i koliko im klubovi pomažu u apstinenciji. Njihova iskrena svjedočanstva najbolje govore o važnosti klubova. Uz to objavljujemo i vrijedan prilog namijenjen svima koji namjeravaju ustrajati u apstinenciji.

Srdačno Vas pozdravlja prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

Zapisnik sa sastanka ZKLA Zagreba

održanog 8. rujna 2014. godine

Ljeto je na izmaku i godišnji odmori su pri kraju. Naši klubovi počinju s redovitim sastancima i radom. Klubovi koji sastanke održavaju u mjesnim odborima s radom su od 1. rujna započeli u svojim prostorijama na starim adresama. Prof.dr.sc. Zoričić apelirao je na članove klubova da svoje radove za sudjelovanje na Večerima poezije pošalju na vrijeme, odnosno što ranije. Kao što znamo, Večer „Poezijom protiv ovisnosti" održava se 15. studenoga ove godine u Križevcima. Osiguran je prijevoz autobusom, a na sljedećem sastanku Zajednice (13. listopada) primat će se uplate u iznosu od 30 kuna. Uplata je ujedno i prijava.

Zatim je bilo govora o nedolasku novih članova u klubove, iako se u bolnicama liječi velik broj pacijenata.

Isto tako na sastanke i sva događanja dolaze uvijek isti ljudi. Terapeuti bi trebali odrediti tko će iz kluba kamo ići, kao bi se svi članovi ravnomjerno aktivirali. Iz toga proizlazi da su aktivni članovi frustrirani i da podmeću leđa, ali oni su dobili puno više od onih članova kluba koji su neaktivni, pa im tako život iz pozicije gubitnika dobiva pozitivan smisao. Kazališna sezona počinje 17.9.2014., a brigu oko karata i dalje će voditi gospodin Jozo Peša. Ponovno su članovi klubova potaknuti na pisanje o klubu i svojim članovima.

KLA „Maksimir" će 29. listopada svečano obilježiti 50 godina od osnivanja prvog hrvatskog kluba liječenih alkoholičara.

Prisjetili smo se i prve godišnjice kako nas je napustio gospodin Zlatko Topalović.

Štefica Bedeniković, KLA „Osvit"

Zapisnik sa sastanka ZKLA Zagreba

održanog 13. listopada 2014. godine

Današnji dnevni red započeli smo informacijama o 16. večeri pučke poezije koja se ove godine održava u Križevcima. Ova tradicionalna manifestacija uvijek okuplja veliki broj članova klubova liječenih alkoholičara iz cijele Hrvatske. I ove godine organizirali smo pijevoz autobusom za predstavnike zagrebačkih klubova, a dosta njih će koristiti vlastiti porijevoz. Iz Zagreba će biti i sudionika sa svojim radovima. Domaćini će nas provesti svojim lijepim gradom pa ćemo imati priliku čuti dosta iz njegove bogate povijesti. Manifestacija počinje u 15 sati 15. studenoga. Sljedeći je na redu bio natječaj za financijsku potporu udrugama u 2015. godini koji raspisuje Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba. Iako u popratnoj obveznoj dokumentaciji nema promjena u odnosu na prošlu godnu, još smo jednom pojasnili sve nabrojano. Nadamo se da će sva dokumentacija biti u redu. Najvljena je supervizija za stručne djelatnike i predsjednike klubova koja će se održati 8. prosinca u KBC „Sestre milosrdnice“ na Klinici za psihijatriju. Voditelji su prof.dr.sc. Zoran Zoričić, prim.dr. Srđan Marušić, prim.dr. Anto Orešković i prof. Radovan Tatalović. Dio programa provest će se zajedno za sve sudionike, a dio će biti odvojen (prema funkcijama).

Sastanku prisustvovao i bivši predsjednik ZKLAZ doc.dr.sc. Darko Breitenfeld.

Godišnje skupštine u Zagrebu i izvan njega su zaredale, pa su to prilike da domaćini pokažu što su radili, što i kako namjeravaju dalje i, na kraju, da se ljudi druže, da se sklapaju nova poznanstva.

Koordinacije su se sastajale redovito.

Tajnica ZKLA Zagreba Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 6 /2014 (210) str. 1 - 2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES