početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 6 /2014 (210) str. 18 - 20

početna ►

IZVANKLUPSKE AKTIVNOSTI

15. županijski sportski susreti

ZKLA Koprivničko-križevačke županije

Stigla je napokon i ta subota, 6. rujna 2014. godine, koju su malobrojni članovi Kluba liječenih alkoholičara „Sveti Ivan Žabno“, domaćini 15. županijskih sportskih susreta Zajednice klubova liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije dugo, nestrpljivo i s bojazni očekivali. Pitali smo se kako organizirati takvu sportsku priredbu I hoćemo li u tome uspjeti. U klubu imamo sedam članova i pet članova obitelji, dakle mali smo, ali složni, a poznata je uzrečica „Sve se može kad se hoće!“

U devet sati te oblačne subote, u Vatrogasnom domu u Cirkveni, počelo je okupljanje pozvanih članova ostalih klubova liječenih alkoholičara iz naše županije, a to su: KLA „Križevci“, klubovi „Centar“ i „Podravka“ iz Koprivnice, DSZA Đurđevac i naša malenkost, KLA „Sv. Ivan Žabno“.

Uz tople napitke i pecivo, članovi klubova su srdačno dočekani, a u ime kluba „Sv. Ivan Žabno“ i Zajednice klubova KC-KŽŽ pozdravio ih je predsjednik Đuro Topljak. Najavio je iznenađenje susreta, našu gošću dr. Drinu Podobnik koja je predstavila Udrugu „Promjena“. Udruga se bavi promicanjem zdravog načina življenja i kretanja te potiče svaku promjenu u našim životima koja vodi zdravlju pojedinca i obitelji. Uz aktivno predstavljanje udruge, promovirani su nam i zdravi prehrambeni proizvodi spravljeni isključivo od domaćih vrtnih i povrtnih biljaka te žitarica, zeleni sokovi i slično. Predavanje i degustacija postigli su pun pogodak i u raznolikom mnoštvu čuli su se samo pozitivni komentari.

Nakon pozdravljanja gostiju počele su igre, koje su zbog lošeg vremena uglavnom održane pod krovom, ali uz istu žestinu i srčanost. Od šaha, pikada, krosa pa do viseće kuglane i skakanja u vrećama, naravno po uzrastima, sve je prošlo u najboljem redu i disciplini te navijanju za svoje klubove. Nažalost, ostali smo uskraćeni za najatraktivnija natjecanja u malom nogometu i potezanju užeta, koja su zbog kiše i travnatog, vrlo skliskog terena, bila preopasna. U dobrom raspoloženju ponovno smo se okupili oko stola i nakon ručka podijelili priznanja, medalje i pehare, ali i poneku zahvalnicu.

Igre je zatvorila predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije, bacc.med.sestra Zlatica Nemec, koja je konstatirala da je sve prošlo u najboljem redu. Zahvalila je ovogodišnjim domaćinima na organizaciji i trudu da sve prođe u skladu s pravilima igara. Odlučeno je da će domaćin sljedeće godine biti KLA „Centar“ iz Koprivnice, čiji su članovi to rado prihvatili.

Goste je pozdravila i stručna djelatnica KLA „Sv. Ivan Žabno“, Dolores Novak i izrazila želju da tako velik odaziv bude i na našoj skoroj izbornoj skupštini.

Dolores Novak

Na Bundeku

Naše malo društvo iz nekoliko zagrebačkih klubova liječenih alkoholičara („Trešnjevka“, „Siget“, „Velika Gorica“, „Izvor“) redovito se sastaje na Bundeku tijekom svih godišnjih doba.

Ovog vrućeg ljeta uživali smo u hladovini i vedrom raspoloženju. Na Bundek bježimo od gradske gužve, crne i bijele tehnike, televizora i interneta. Samo mobiteli zuje. Ima nas svih dobi i uzrasta: male bebe u kolicima, malo veće se gegaju s prvim koracima, roleri svih godina, ozbiljni biciklisti. Lijepo je vidjeti osobe starije dobi kako se drže za ruke. Ima i samaca koji traže srodnu dušu.

Treba naglasiti i neke znamenitosti Bundeka:

  1. Na platou ispred mosta nalazi se golemo staro drvo (80 godina) isprepletana debla i krošnji.

  2. Skulptura posvećena dobrovoljnim davateljima organa šalje plemenitu poruku svima koji mogu i žele to učiniti;

  3. Labudovi su prekrasni, a njihov vođa često izađe na obalu i šepuri se pred nama, pokazujući svoju ljepotu i status.

Upadaju u oči spasitelji u žutim dresovima, a imamo i dežurnog liječnika Valtera koji sanira naše povrede, ugrize komaraca i kontrolira tlak.

Naše društvo razgovara o dobrim i lošim ponašanjima i događajima u obitelji, a svi slušamo iskustva i savjete svakog od nas.

Naše druženje završava zalaskom sunca i zadnjim pogledom na mnoga društva koja još sjede na livadama.

Vidimo se na Bundeku!

Darinka Šlabek, KLA „Siget“

Sportski susreti u Slavonskom Brodu

U subotu, 5. srpnja 2014. godine, s početkom u 10 sati, na području Sportsko-rekreacijskog centra Migalovci, održani su 3. sportski susreti Zajednice klubova liječenih alkoholičara Brodsko–posavske županije i 1. susreti Udruge „Vrapčići“.

Nakon okupljanja i okrijepe uz kavu, bezalkoholna pića, voće i i neizbježne kolače, članove udruga pozdravile su predsjednica Zajednice KLA Tatjana Bakula-Vlaisavljević, dr.med. i predsjednica Udruge „Vrapčići“ Dubravka Ergović Novotny, dr.med. Igre su počele.

Odrasli članovi natjecali su se u pet disciplina (pikado, viseća kuglana, šah, nogomet, potezanje konopa), a za najmlađe smo organizirali natjecanje u dvije discipline (nošenje jaja u žlici i skakanje u vreći). Najuspješniji natjecatelji nagrađeni su diplomama.

Najuspješniji u pikadu bili su Davorka Šakić, Ružica Grubišić Bondža i Mirko Šakić. Diplome u disciplini viseća kuglana dobili su Katarina Marić, Katica Krpan i Melita Vidaković. U igranju šaha najbolji su bili Mijo Nikolić, Marijan Milašinović i Tomislav Sinjković. Dominik Jurić, Ivan Gačić i Matej Lucić najbolji su bili u disciplini skakanje u vreći, dok su u sportskoj disciplini nošenje jaja u žlici najbolji bili Maja Lucić, Marija Kljenak i Dominik Jurić. Sportski susreti završeni su nogometnom utakmicom u kojoj je pobjedu odnijela Udruga „Vrapčići“ i potezanjem konopca u kojoj su svoju snagu pokazali članovi Zajednice KLA Brodsko–posavske županije.

Slijedio je zajednički ručak. Jelovnik je bio pravi slavonski - odojak pečen na ražnju, puno kolača i velika torta. Za pripremu delicija posebno su se potrudile obitelji Rečić, Pavlović i Rubilović. Tajnik Zajednice KLA Zoran Tomac pobrinuo se da nam susrete uljepša glazbom, a gospodin Vlatko sve je uredno bilježio svojim foto-aparatom.

Sportski susreti su još jednom potvrdili da su izvrsna prilika za druženje i bolje međusobno upoznavanje članova udruga, stučnog tima i svih ljudi dobre volje koji se žele igrati s nama. Nestrpljivo iščekivanje idućih igara već se nazire.

Željka Munk, Zajednica KLA Brodsko-posavske županije i

Ana Vidak, Udruga „Vrapčići“

Napustio nas je gospodin Josip Poljak

Dana 9. listopada ove godine prisustvovali smo ispraćaju još jednog našeg prijatelja, gospodina Josipa Poljaka. Velika dvorana Krematorija na Mirogoju bila je dupkom puna. Mnogo nas poznavalo je Josipa i njegov dugogodišnji angažman u Klubu liječenih alkoholičara „Voltino” u Zagrebu (kasnije nazvan KLA „Lidija Paszko”). Znali su to i naši uvaženi alkoholozi: prim.dr.sc. Željko Marinić I prof.dr.sc. Zoran Zoričić, koji su, također prisustvovali ispraćaju gospodina Poljaka. Nakon smrti gospođe Lidije Paszko (prije 7 godina) ulogu dostručnog djelatnika u Klubu preuzeo je gospodin Josip Poljak i s voljom je obavljao tu dužnost sve do 1.8. ove godine, kada ga je bolest spriječila u daljnjem radu. Njegova supruga Marija kaže da je on do tada živio za srijedu, dan kada se održavao sastanak Kluba. Kao 20-godišnji apstinent razumio je probleme članova kluba i nastojao im je maksimalno pomoći da promijene način života i da žive uz apstinenciju u sređenim, harmoničnim odnosima u svojoj obitelji. Time je zadužio članove svog kluba, ali i članove drugih klubova koji su na svojim godišnjim skupštinama slušali njegova razmišljanja i preporuke. Kao član Zajednice klubova Zagreba obilazio je i klubove diljem Hrvatske.

Josipe, otišao si prerano, ali sjećanje na tebe živi, ostavio si traga u našim mislima, u našim dušama.

Mr.sc.prof. Vlasta Hitrec, KLA „Zapruđe

◄ strana 14

Alk. gl. 6 /2014 (210) str. 18 - 20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

 

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom "za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES