O nama

Ovisnost o alkoholu

Godišnje skupštine

Upravni odbor

Aktivnosti

Edukacije

Osnivanje KLA

Izdavaštvo

Alkohološki glasnik

prof. dr. HUDOLIN

Zaslužni alkoholozi

Adresar KLA

Linkovi

Dodir duše

50 godina KLA

WACAT

Svjetski savez KLA

Spomen na prijatelje

Početna

IV. IZBORNA SKUPŠTINA

HRVATSKOG SAVEZAKLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

IV. izborna skupština Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara održana je u subotu, u studenom 2016. godine u Kulturnim centru Travno, s početkom u 11.00 sati. Skupštini je prisustvovalo 144 članova klubova liječenih alkoholičara, stručnih djelatnika, i gostiju  te od 153 KLA sa pravom glasa je bilo 81 delegiranih predstavnika klubova liječenih alkoholičara

Prof.dr.Zoran Zoričić je  pozdravio sve prisutne uz zahvalu na brojnom odazivu koji će omogućiti uspješnu izbornu skupštinu.

U radno predsjedništvo predloženi su i jednoglasno izabrani : Marija Turk-Kuči iz Slatine, Dražen Žagi iz Bjelovara , i Zoran Zoričić iz Zagreba. Zapisničarka: Dušica Cesarec i ovjeritelji zapisnika: Jozo Peša i Juraj Cesarec iz Zagreba.

Da bi kupština bila regularna, izbore će pratiti izborna komisija: Mirjana Halužan KLA Centar Tkalča, Jasna Znaor KLA Črnomerec i Mario Štmabuk KLA Dubravka-nova.

Prof.dr.Zoran Zoričić se prvo osvrnuo na dvadesetu obljetnicu odlaska utemelijitelja, pokretača i vizionara prof.dr. Vladimira Hudolina. Podsjetio je da je prof.dr.Vladimir  Hudolin 1964. god. osnovao i prvi klub liječenih alkoholičara u Hrvatskoj - prvo u bolnici, kao ogledni klub, a zatim Klub liječenih alkoholičara Maksimir, što je bio početak osnivanja klubova liječenih alkoholičara u Zagrebu, a onda i u cijeloj Hrvatskoj. Isto tako smo minutom šutnje odali počast i posljedni pozdrav našem Vladi Salvadoru , gospodinu, dobrom prijatelju i dugogodšnjem članu KLA Petrokemija iz Kutine i HSKLA.

Prof.dr.Zoran Zoričić je rekao da mu je velika čast, ali i obaveza kroz ove četiri godine obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara. Najavio je video prezentaciju rezimea rada iako je teško  sažeti sve ono što se u protekle četiri godine radilo na tridesetak slajdova, bilo je puno, puno materijala ali slajdovi su dopunjeni fotografijama a znamo da jedna slika govori stotine riječi. Radilo se puno, sa srcem, s ljubavi i entuzijazmom.

Slijedila je opširna video prezentacija o aktivnostima i dogđanjima tijekom ove četiri godine postojanja Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Kroz četiri protekle godine Upravni odbor  kao Izvršno tijelo koje rukovodi radom Saveza između dvije izborne skupštine sastao se 8 puta.

Posebno mjesto ima   „Dodir duše“  27.06 – 29.06.2014 ,   proslava 50 godina suvremene alkohologije u RH i 50 godina djelovanja Klubova liječenih alkoholičara. Prvog dana na svečanostu u dvorani „Vatroslav Lisinski“ između puno uvaženih govornika izdvojili bi govore prof.dr.sc.Zorana Zoričića „ „Suvremeni trenutak hrvatske alkohologije i klubova liječenih alkoholičara” i prim.dr. Srđana Marušića „Povijest alkohologije u Hrvatskoj”.

Prof.dr.Zoran Zoričić je pokazao aktivnosti HSKLA u Evropskoj Svjetskoj organizaciji

KLA, bio je domaćin  dr Alekseju Baburinu, kolegi iz Moskve 2015, sudjelovao na radnom sastanku Task Force-a u Oslu, sastanku Task Forca WACAT-a i kongresu Talijanskog saveza klubova liječenih alkoholičara, u Maratei Sicilija, sudjeluje na radnom sastanku Izvršnog odbora WACAT-a u Veneciji, 2016 na radnom posjetu Moskvi gost predavač na konferenciji o duhovnoj terapiji bolesti ovisnosti , pozvani je gost na 24 kongres duhovnosti AICAT-a u Assisiju, Italija, sudjeluje aktivno kao pozvani predavač u radu „International Study Visit“ u Udinama, sudjeluje na sastanku Upravnog odbora WACAT-a (Svjetsko udruženje KLA).

Govorilo se i već tradicionalnoj Međunarodnoj Lošinjskoj  školi o alkoholizmu. U ovom mandatu održana je 2013, 215 i 2016 . Glavni organizator i realizator je dr.Branko Lakner iz Malog Lošinja.

HSKLA je dao u svom radu veliki značaj edukaciji stručnih djelatnika i onih koji se u svom radu sreću s problemom alkoholizma. U ovom periodu educirane su dvije grupe stručnih djelatnika ( svaka je prošla 4 modula). Ukupno je ovu edukaciju završilo 158 polaznika.

Organizirani  su  supervizijski sastanci u  Zagrebu i u  Čakovcu stručni skup pod nazivom„Međusektorski pristup liječenju i rehabilitaciji alkoholizma“, 2015 Stručni skup u Splitu  „Poboljšanje međusektorske suradnje u postupcima provođenja zaštitnih mjera u području liječenja od ovisnosti o alkoholu i kocki, provođenju psihosocijalnog tretmana i prevencije obiteljskog nasilja”.

Obljetnice su:

KLA Maksimir, Bjelovar  i Peščenica – 50 godina rada,

Zajednica klubova iječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije i Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Slavonski Brod obilježili su pedesetu obljetnicu suvremene alkohologije na području Brodsko-posavske županije,  

Kla Valpovštine 45 godina rada,

KLA Centar – Koprivnica - 45 godina rada

KLA Susedgrad iz Zagreba, KLA Križevci iz Križevaca i KLA Jadrantrans iz Splita 40 godina Rada.

Novi KLA  .     HRABROST – Varaždin, SIDRO – Metković, PRIJATELJ i MREŽNICA iz Karlovca.

Posebno je spomenut Alkohološki glasnik 1.000 primjeraka mjesečno, šalje se 370 primjeraka van Zagreba na  (125 adresa ), 630 primjeraka dijeli se u Zagrebu, do sada je tiskano 222 brojeva a izlazi 22 godina. Pišu stručni suradnici i članovi KLA. Od 2015 je izabran novi uređivački odbor : Mirjana Halužan, glavna urednica, Zoran Zoričić – zamjenik glavne urednice i Dražen Žagi tehnički direktor. Š. Bedeniković, D. Cesarec, , S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Od aktivnosti su pomenuti već tradicionalan «Tramvaj zvan ljubav za Valentinovo. Istaknuti su i sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske, a i Zagreb se pridružio organiziravši  sportske susrete svake godine.

Posebno mjesto ima manifestacija. Pučka poezija «Poezijom protiv ovisnosti» 2013 u Bjelovar, 2014 u Križevcima , 2015 u Varaždinu a 2016 bit će u Zagrebu..

Sve o našem radu može se naći na web starnici hskla.hr.

Pohvaljen je upravni odbor koji je svojim radom i koordinacijom omogućio kvalitetan rad saveza.

Program je obuvatio slijedeće aktivnosti :

1.Redovan rad udruge ,

2.Projekti edukacije stručnjaka  s  područja  alkoholizm i  liječenih  alkoholičara sa  dugotrajnom apstinencijom , 

3.Suradnja s institucijama,

4. Javna djelatnost,

5. Sportske aktivnosti,

6. Kulturne manifestacije i

7.Članstvo,

8.Organizacijsko jačanje udruge HSKLA. 

Nosioci aktivnosti su : članovi upravnog odbora, predsjednik, dopredsjednici, tajnica-administratorica, stručni suradnici-voditelji pojedinih aktivnosti, volonteri, suradnici iz partnerskih institucija.( U prilogu)

Financijsko izvješće za 2016. godinu podnijela Dušica Cesarec. Do 30.09. ove godine ostvaren je prihod od 69.239,00 kn i rashod od 171.289,00 kn, a 144.000,00 je početno stanje na 01.01.2016.( U prilogu). Izvješće Nadzornog odbora podnijela je Darinka Šlabek koja je konstatirala da je poslovanje Saveza bilo je u skladu sa zakonom i Statutom, knjigovotstvo je vođeno uredno i sredstva su trošena namjenski. U planu za 2017 god. su prihodi od Ministarstva pravosuđa ( za 2 godine ), prihod financijske imovine, prihodi od članarina i ostali prihodi ( priznanja, kotizacije, i ostali ) a u rashodima se očekuju materijalni i financijski rashodi (U prilogu).

Jednoglasnom odlukom dano je razrješenje dosadašnjem rukovodstvu Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Prije samoga glasovanja Mirjana Halužan  je  utvrdila je broj prisunih predstavnika klubova liječenih alkoholičara tj. potvrdila potreban kvorum. Skupštini je prisustvovalo 82 predstavnika.

Dušica Cesarec: - kvorum imamo, sad možemo prijeći na glasački listić (prilog zapisniku br. 3. glasački listić). Na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara dobiven je prijedlog članova novog Upravnog odbora s time da se vodilo računa da budu zastupljeni članovi iz svih županija Hrvatske.

Rezultati glasovanja:

U ime Izborne komisije Mirjana Halužan je izvjestila je prisutne o rezultatima glasanja

Od 82 glasačka listića 1 je bio   nevažeći  tako da je  ispravno glasovao   81  predstavnik klubova iječeh alkoholičara.

Izabrani su: za predsjednik , dopredsjednici i članovi Upravnog odbora:

1. Zoran Zoričić        , predsjednik  Zagreb,                      ZKLA Zagreb

2. Anto Orešković dopredjednik Zagreb ,                        KLA Osvit

3. Dražen Žagi dopredjednik  Bjelovar,                               KLA Bjelovar

4. Dušica Cesarec tajnica Zagreb ,                                    KLA Izvor

5. Tatjana Bakula-Vlaisavljević član Slav.Brod,               ZKLAPBŽ

6. Nada Blagojević Damašek član Osijek,                        KLA Osijek

7. Štefica Bedeniković član Zagreb,                                   KLA Osvit

8. Biserka Goričanec član Mursko Središće,                    KLA Povratak

9. Višnja Kajzer član Slatina,                                                KLA Slatina

10.Vilim Grebenar član Kutina                                             KLA Kutina

11.Mirjana Halužan član Zagreb,                                        KLA Centar-Tklača

12.Branko Lakner član Mali Lošinj,                                    KLA Bonaca

13.Marijan Markič član Krk,                                                  KLA Cres

14.Dolores Novak član Križevci ,                                        KLA Sv.Ivan Žabno

15.Goran Pavelić član Vinkovci,                                         KLA Vinkovci

16.Ivica Šain član Pula,                                                        KLA Pula

17.Anđelko Beg član Split,                                                  ZKLASDŽ

18.Željko Postonjski član Bedekovčina ,                          KLA Jezera

19.Željka Radošević član Split,                                          KLA Solin

20.Radovan Tatalović član Zagreb                                   KLA Obiteljski život

21.Zemira Medved član Varaždin.                                      UZŽ Varaždin

 

Izabrani su: za predsjednik i članovi Ndzornog  odbora:

1. Tomislav Lesica, predsjednik        Rijeka                                     KLA Zamet

2. Ružica Klarić, član, Zagreb                                                          UAA Dubrava centar

3. Jasna Znaor, član Zagreb                                                 KLA Črnomerec        

Ovlašteni za zastupanje su predsjednik, oba dopredsjednika i tajnica.

U raspravu su se uključili brojni sudionici skupštine:

Prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber, prva predsjednica HSKLA i dugodišnja glavna urednica Alkohološkog Glasnika je naglasila kako novi daju svoj obol radu. To se vidi i iz rezultata i programa za iduće period.

Javila se i prim.dr.sc.Tatjana Bakula-Vlaisavljević predsjednica Zajednice KLA Brodsko-posavske županije, Anita Čudina iz Zajednice KLA Splitsko- dalmatinske županije je čestitala novom rukovodstvu udruge, dr.Marija Turk-Kuči iz Slatine je pozdravila skup i kao jedna od najstarijih , naglasila je da se mladi stručnjaci upješno uključuju u raqd,  Dr.Anto Orešković je govorio je zahvalio na ponovnom izboru za dopredsjednika.  Dr.Branko Lakner iz Malog Lošinja osvrnuo se na 20 godina smrti prof.d.Vladimira Hudolina i na čuvanju njegovog nalsljeđa u KLA. Gđa Margita Hajduković iz Virovitice je najavila intenziviranje KLA Virovitica u daljnjem radu, tako da iduće godine organiziraju XIX večer pučke poezije „Poezijom protiv ovisnosti“ za KLA RH. Osvrnula se i na problem aktiviranja novih stručnih djelatnika u rad KLA . Iz dalekog Dubrovnika iz KLA Dubrovnik došla je vms Jelka Šegedin i upoznala skup sa situacijom u Dubrovniku. Osim KLA, koji vodi gđa Šegedin , registriran je još jedan KLA, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je KLA u Pločama i Sidro u Metkoviću.

Predsjednik HSKLA u slijedećem mandatu prof.dr.sc.Zoran Zoričić je zahvalio svima koji  svojim dolaskom i ućešćem evličali skupštinu. Uspješan dosadašnji kontinuitet, održat će se i slijedeće 4 godine. Aktivnosti koje su planirane zahtijevaju angažman svih, ne samo članova Upravnog odbora.

Pozvao je prisutne na  domjenak. , uz razgovore i druženje. IV izborna skupština Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara završila je s radom  oko 13.00 sati.

U Zagrebu, 4.prosinac 2016.

                                                                                 

Zapisničar :

                                                                                  Dušica Cesarec

 

 

Ovjerovitelji zapisnika :

 

Jozo Peša :

 

Juraj Cesarec