Godišnje skupštine

 

Osnivačka skupština

 

Redovna skupština

 

Izborne skupštine

18. prosinca 2004.

22. studenoga 2008.

 

 

dr. Robert Torre

 

 

 

Zlatko Topalović

 

dr. Marija Turk-Kuči

 

Duišica Cesarec

 

dr.sc. Zoran Zoričić

 

 

 

Osnivačka skupština Redovna skupština Izborna skupština
    22. 11. 2008

 

Dana 22. studenoga 2008. u 10,00 sati održana je

II. Izborna skupština Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara

 

Subota, 22.studeni dan kad su se u Zagrebu okupili na 2.izbornoj skupštini predastavnici KLA iz cijele Hrvatske. Teško je predvidjeti kad će se okupiti najviše novopridošlih i tako izbjeći gužvu oko stola za registraciju delegata i ostalih članova KLA. Naše spretne Maca, Boba i Dragica dočekivale su goste i organizirale delegate. Prostor u kojem smo imali skupštinu je svakako bio dostojan naše skupštine te u popodnevnim satima 10.večeri poezije. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, cijeli smo dan imali na raspolaganju prostorije u Zagrebačkom kazalištu lutaka, scena «Travno» u Novom Zagrebu. Zaposlenici tog kazališta (ton-majstori, osvjetljivači, redari) svi su nam pomagali da bi ono što smo zamislili što uspješnije i realizirali.

Gosti su polagano zauzimali mjesta u ugodnim sjedalima, dvorana se punila. Kad je dr.sc.Zoran Zoričić pozdravio goste, bio je to znak da 2.izborna skupštine počinje.

S velikim smo zadovoljstvom i poslije pljeskom pozdravili smo mješoviti pjevački zbor «Podravka» iz Koprivnice. Prvo su izvli himnu Lijepe naše, a onda himnu lijčenih alkoholičara koju je napisala Ruža Vešligaj. Iz bogatog repertoara izdvojili su za nas nekoliko pjesama koje inače pjevaju Ladarice. Šteta što nismo mogli čuti više iz njihovog repertoara.

Prije službenog dijela, skupu su se obratili :  predstavnica Grada Zagrba iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad socijalnu zaštitu i branitelje dr. Lidija Hrastić-Novak, zamjenica Pročelnika ureda dr.Zvonimira Šostara, prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber iz KB «Sestre milosrdnice» , dr.Anto Orešković iz PB «Sv.Ivan», dr.Ante Krešo iz Popovače i Mijo Levačić iz Ljubljane.

Službeni dio je dr.Zoričić započeo izvještajem o radu HSKLA od izborne skupštine 18.studenog 2004. do 22.studenog 2008. Period od četiri godine donio je puno različitih aktivnosti : Edukacije za stručne djelatnike ( završen prvi ciklus od 4 modula, drugi cilklus ima zadnji modul u prosincu). Edukacije su se odvijale i po regionalnim centrima (Koprivnica, Split, Rijeka). Organizirani su i jednodnevni tečaji za liječene alkoholičare i članove njihovih obitelji. Svakako treba spomenuti Ljetnu školu o alkoholizmu, koja je od šezdesetak polaznika 2005. «narasla» na preko 100 polaznika 2008.( iz Hrvatske, Slovenije i Italije). Izdavaštvo je bilo posebno plodno : 2005. svijetlost dana ugledala je svima draga «Uhvaćena duga»  za život bez alkohola, čije su autorice prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber i prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak. Zbirka odabaranih radova iz Alkohološkog glasnika koje su pisali liječeni alkoholičari.

U studenom 2007. dr. Robert Torre je promovirao knjige “Propadanje i oporavak alkoholičara”, štivo koje ima skoro svaki član KLA:.

Govoriti o izdavaštvu, a ne spomenuti naš Alkoholški glasnik, bilo bi nemoguće. Naklada je 1.000 primjeraka mjesečno,  370 primjeraka distribuira se van Zagreba, (125 adresa) 630 primjeraka dijelimo u Zagrebu. Zadnji broj koje je tiska je 161. Suradnici i stvaraoci Al.glasnika su stručnjaci s raznih područja i liječeni alkoholičari. Na kongresu u Opatiji 23.4. – 26.4.2008. obilježen 150. broj Alkohološkog glasnika prigodnim posterom koji je osmislila i predstavila urednica prim.mr.sc.Vesna Golik-Gruber.

7. lipnja 2008 osnovana je Europska škola alkoholizma u Međugorju. Predsjednik Škole je fra Svetozar Kraljević, a dopredsjednik  dr. sc. Zoran Zoričić. U okviru Europske škole za alkoholizam održan je seminar u Međugorju od 6.do 8.11.2008. godine

Rad HSKLA prepoznat je i priznat 20. prosinca 2006. godine, kad TV emisija ‘’Ekspertiza’’ i Hrvatski Liječnički Zbor dodjeljuju  Hrvatskom savezu klubova liječenih alkoholičara  Nagradu za promicanje zdravlja u Republici  Hrvatskoj za 2006.god. te prof.dr.Višnji i prof.dr. Vladimiru Hudolin  Nagradu za životno djelo.

Svakako treba istaknuti jubileje KLA ( 30 i 40 godina kontinuiranog rada ). Spomenuti su Centar  i Poštar iz Zagreba, UKLA Slatina, Opatija, Delnice, Zamet Rijeka, mato Golubić iz Čakovca i Ivanić Grad. Jako mi je žao i molim članove KLA Peščenica i Remetinec da mi oproste što ih nisam uvrstila na popis slavljenika. Nadam se da će svi koji čitaju ovo kraće izvješće uzeti u obzir ovu moju nehotičnu omašku.  

Sigurno najstarija i najmasovnija aktivnost klubova liječenih alkoholičara su Sportski susreti KLA sjeverozapadne Hrvatske 21. susreti – domaćin KLA Đuđevac, 22. susreti – domaćin Bjelovar, 23. sureti – domaćin Slatina i 24. susreti – domaćin Čakovec.

I zagrebački KLA su 2004 imali prve susrete u prostoru KLA Peščenica, 2005. bili su gosti na Jarunu, 2006. Dan KLA je obilježen na Sljemenu, a 2007 i 2008. Kašina je bila domaćin.

Spomenut je tradicionalni Trijezni tramvaj na Valentinovo koji će 2009 proslaviti 10 godina postojanja.

Poezija je isto tako nezaobilazna u ovom izvjeću. ; 7. večeri u Križevcima, 8. u Virovitici i 9. u Koprivnici. Treba spomenuti da KLA Koprivničko-križevačke županije organiziraju svoju poeziju u Molvama ( prije «Poezijom protiv ovisnosti)..

Sigurno ima još tribina, akcija i događanja koje su bile na regionalnom nivou i ovdje zbog opsežnosti nisu spomenuta.

Nakon izvješća, radno predsjedništvo u sastavu : dr.s.Zoran Zoričić, dr.marija Turk-Kuči, dr.Dijana Uvodić-Đurić, prof.čapalija i Zlatko Topalović zauzeli su mjesta za radnim stolom. Zapisnik je pisala Dušica Cesarec. Ovjerovit će ga ivana Pražetina i maja Kokolek iz Zagreba.

Financijsko izvješće je podnjela gđa Darinka Šlabek iz knjigovodstvenog servisa «Grebengrad».

Izvješće je bilo vrlo temeljito, sa presjekom prihoda i rashoda kroz četiri godine. Dobila se odlična slika kako se gospodari financijskim sredstvima.

U ime nadzornog odbora gospIvan Sokač je potvrsio ispravnost iznesenog izvješća.

Dr.Zoran Zoričić je zamolio prisutne da dizanjem ruke daju razrješnicu starom rukovostvu. Pozvana je predsjednica izborne komisije Snježana Karlović koja je konstatirala da postoji nadpolovična većina glasačkih listića, od kojih su dva neispravna. Tako su u novom mandatu u Upravni odbor izabrani :

1. dr.sc. Zoran Zoričić                               predsjednik                 Zagreb

 2. Damir Vodopivec                                 dopredjednik               Zagreb

 3. Dušica Cesarec                                    tajnica                          Zagreb

 4. dr.Tatjana Bakula-Vlaisavljević          član UO                       Slav.Brod

 5. Štefica Bedeniković                             član UO                       Zagreb

 6. dr.Biserka Goričanec                           član UO                       Mursko Središće

 7. Slavica Juričević                                   član UO                       Split

 8. vms Višnja Kajzer                                  član UO                       Slatina

 9. Željko Kovačević                                   član UO                       Sisak

10. dr.sc.Branko Lakner                            član UO                       Mali Lošinj

11. Marijan Markič                                      član UO                       Krk

12. dr.Anto Orešković                                član UO                       Zagreb

13. prof.Vera Pavičić                                  član UO                       Umag

14. dr.Vesna Pereković                              član UO                       Osijek

15. ing.soc.rada Nadica Puškaš                član UO                       Koprivnica

16. prof. Radovan Tatalović                      član UO                       Zagreb

17. Ivan Uzelac                                            član UO                       Vinkovci

18. Marija Veselić                                        član UO                       Zagreb

19. Damir Vragović                                      član UO                       Bedekovčina

Nadzorni odbor čine :

1. Vesna Mitrović                                         predsjednik              Zagreb

             2. Darinka Šlabek                                       član NO                      Zagreb

             3. dr. Ante Krešo                                        član NO                      Popovača

U ime svih izabranih,  predsjednik HSKLA dr.sc.Zoran Zoričić obratio se prisutnima najavljući daljni kontinuitet u radu HSKLA. Evolucija, a ne revolucija, znači ništa ne mijenjati radikalno već nastaviti raditi ono što smo i dosad dobro radili.Spomenute sve dosadašnje aktivnosti, koje će se u narednim godinama odvijati kao i mogućnost novih događanja na koje je HSKLA spreman.

Time je završio službeni dio.  HSKLA ima novo, svježe, vrijedno rukovodstvo spremno na rad kroz iduće četiri godina.

                                                                                  Tajnica HSKLA Dušica Cesarec