Mr.dr.sc. Vesna Golik-Gruber

Oproštaj od učitelja

uvodnik iz 1967. god

 

 

 

 

 

 

 


ŽIVOTOPIS VLADIMIRA HUDOLINA
Prof. dr. sc. Višnja Hudolin, Zagreb

Vladimir Hudolin rođen je 2. svibnja 1922. godine u Ogulinu. Srednju školu polazio je na Sušaku i maturirao1940. g. na sušačkoj Gimnaziji, gdje je bio među najboljim učenicima. U Gimnaziji bio je član udruge Domagoj u kojojse okupljala katolička mladež. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1948. godine. Specijalizaciju iz neuropsihijatrije završio je u Zagrebu 1951. godine. Doktorat iz medicinskih znanosti obranio u Zagrebu 1961. g. Naslov primarijusa dobio 1962. g. Habilitirao za docenta na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1963. g. Za izvanrednog profesora i predstojnika Katedre za neurologiju, psihijatriju i kliničku psihologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izabran 1970. godine, a za redovnog profesora izabran 1973. godine. Na toj dužnosti je sve do umirovljenja 1987. godine.
Umro je u Zagrebu 28. prosinca 1996. godine, gdje je i pokopan na groblju Mirogoj.
Od 1953. godine zamjenik, a od 1959. g. predstojnik Odjela za neurologiju, psihijatriju, a od 1970. g. predstojnik Klinike za neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti sadašnje Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. U mirovinu otišao 1987. godine.
Hudolinov rad na području izobrazbe i edukacije:
-Predstojnik Katedre na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz neurologije, psihijatrije i kliničke psiholagije,
-izobrazba specijalizanata iz neurologije i psihijatrije
-Predstojnik Katedre na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz neurologije, psihijatrije i kliničke psiholagije,
-izobrazba specijalizanata iz neurologije i psihijatrije,
-redoviti honorarni profesor iz socijalne psihijatrije i liječenje glazbom na Glazbenoj akademiji u Zagrebu,
-profesor iz neurologije, psihijatrije i socijalne psihijatrije na Višoj školi socijalnih radnika, a kasnije na
-Interfakultskom studiju socijalnog rada u Zagrebu,
-honorarni profesor neurologije i psihijatrije na Višoj školi medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara u Zagrebu,
-honorarni profesor socijalne psihijatrije i predstojnik Katedre na Višoj školi socijalnih radnika u Trstu (Italija)
-predavač na Poslijediplomskom studiju specijalizacije liječnika opće med i cine pri školi "Andrija Š[tampar" Medicinskog fakuleta u Zagrebu,
-povremeni predavač na školi za specijalizaciju iz psihijatrije pri Psihijatrijskoj klinici u Trstu itd.

Bio je pozvani predavač na mnogim sveučilištima, zavodima i zdravstvenim i socijalnim ustanovama i udruženjima u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi.
Osnovao je u Zagrebu 1974. godine Poslijediplomski studij iz socijalne psihijatrije, alkoholizma i drugih ovisnosti pri Sveučilištu u Zagrebu.
Na Odjelu za neurologiju i psihijatriju današnje Kliničke bolnice "Sestare milosrdnice" u Zagrebu uvodi 1953. ·godine otvoreni pristup liječenju psihijatrijskih bolesnika (Open door policy in psyciatry), prvi te vrste u nas, a jedan od rijetkih u svijetu u to vrijeme. Istovremeno u psihijatrijski rad uvodi terapijsku zajednicu, grupnu psihoterapiju, obiteljsko liječenje, sustavno (obiteljsko) liječenje temeljeno na Općoj teoriji sustava.
Preventivni rad na području alkoholom izazvanih poteškoća započinje u Crvenom križu Hrvatske 1954.g. te je niz godina predsjednik Komisije za alkoholizam Glavnog odbora Crvenoga križa te radi na osnivanju općinskih odbora Crvenoga križa za suzbijanje alkoholam izazvanih poteškoća.
Godine 1964. organizira Odjel za proučavanje, suzbijanje i liječenje alkoholom izazvanih poremećaja sa stacionarom, dnevnom bolnicom, vikend bolnicom, dispanzerom za zaštitu i unapređivanje duševnog zdravlja i alkoholom izazvanim poteškoćama.
Iste 1964. g. organizira prvi Klub liječenih alkoholičara izvan bolnice, u jednoj Zagrebačkoj općini. Klubovi su se ubrzo proširili po čitavom Zagrebu i Hrvatskoj te u svim republikama bivše Jugoslavije.
S Republičkim zavodom za zašatitu zdravlja osniva 1965. g. Republički registar alkoholičara liječenih u psihijatrijskim bolničkim ustanovama u Hrvatskoj.· Registar je kompjutoriziran i jedinstven u svijetu.
Godine 1969. organizira prvu u nas 24-satnu telefonsku službu za alkoholom izazvane poteškoće.
Godine 1969. osniva u nas prvi Stacionarni odjel za ovisnosti.
U zajednici s Bolnicom za plućne bolesti u Klenovniku osniva 1972.g. Odjel za kombinirane probleme (plućne bolesti i alkoholom izazvane poteškoće) i time već vrlo rano uvodi multidimenzionalni aspekt alkoholom izazvanih poremećaja. Posljednjih godina multidimenzionalni pristup proširio je u Italiji na kombinaciju alkholom izazvanih poremećaja s onim s psihičkim poteškoćama, upotrebom drugih psihoaktivnih sredstava (droga), violentnim ponašanjem, egzistencijalnim poteškoćama i dr. U zajednici s Kazneno popravnim domom u Lepoglavi osniva službu i tretman tzv. ovisnika o drogi.
U Italiji osniva prvi Klub liječenih alkoholičara 1979.·g.·u Trstu, a u Udinama provodi prvi Seminar senzibilizacije za alkoholom izazvane poteškoće. Od tada do danas djeluje u Italiji preko 2500 klubova, kontinuirano se održavaju Tečajevi senzibilizacije, osnovani su odjeli, dnevne bolnice i dispanzeri po čitavoj Italiji. Nema niti jedne regije u Italiji, uključujući otoke, gdje ne postoje alkohološki programi.
Italija je danas prva zemlja po smanjenju potrošnje alkoholnih pića slijedeći program Svjetske zdravstvene organizacije (Target 17 - smanjenje potrošnje alkoholnih pića za 25 % do 2000. godine). Godine 1997. Italija je imala smanjenje za 37 %, a da pri tome u Italiji ne postoji nacionalni program suzbijanja poteškoća vezanih uz pijenje alkohola.
Iz Italije Klubovi liječenih alkoholičara proširili su se na Španjolsku, Rusiju, Albaniju, Dansku, Bugarsku, Švicarsku, Brazil, Ekvador, Novi Zeland, Slovačku itd.
U svrhu edukacije na području socijalne psihijatrije i alkoholom izazvanih poteškoća osniva u Zagrebu Školu socijalne pdihijatrije, alkoholizma i drugih ovisnosti pri Klinici.
Godine 1984. osniva u Delnicama Europsku školu za alkoholizam i ekološku psihijatriju koju zatim prenosi u Italiju (Trst) i za života je njen direktor. Suorganizator je Svjetske organizacije socijalne psihijatrije i u nekoliko izbornih perioda bio je njen predsjednik, a zatim počasni predsjednik. Suorganizator je Mediteranske organizacije Socijalne psihijatrije i u nekoliko izbornih mandata bio je njen predsjednik, a zatim počasni predsjednik.
Organizator je ili suorganizator velikog broja nacionalnih i međunarodnih kongresa, simpozija i stručnih sastanaka u Hrvatskoj i inozemstvu sa područja psihijatrije i alkohologije.
Proveo je niz znanstveno istraživačkih radova, posebno s područja alkohologije·
Bio je član niza znanstvenih i stručnih organizacija i društava s područja medicine, psihijatrije i alkohologije u zemlji i inozemstvu.
Osnovao je i bio glavni urednik nekoliko nacionalnih i međunarodnih časopisa te član redakcije nekoliko međunarodnih časopisa.
Za svoj rad na području psihijatrije, a posebno alkohologije primio je niz domaćih i međunarodnih priznanja. Počasni je građanin grada San Daniele del Friuli (Italija).
Napisao je više od 40 knjiga i oko 600 znastvenih I stručnih članaka iz psihijatrije i alkohologije (četrdesetak knjiga i udžbenika, a u sedamdesetak je knjiga drugih auktora napisao odgovarajuća poglavlja; objavio je 110 znastvenih radova, 252 stručna rada, 22 članka u Medicinskoj encikopediji, 97 prikaza i recenzija knjiga, i veliki broj publicističkih i zdravstveno odgojnih tekstova (cjelokupni popis Hudolinovih radova prikazan je u prilogu dr. D. Wölfl-a u ovoj knjizi). 


 
After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES